مقالات

پرینتر لیزری چگونه کار می کند.

زمانی که ما اولین کلیک برای ارسال اطلاعات از pc ،تبلت، لپ تاپ را میزنیم،این دیتا به صورت اطلاعاتی و یا زبانی که پرینتر آن را متوجه شود دریافت میکند و به این زبان پرینتر(print command language) و یا به اختصار pcl گفته میشودکه توسطHewlett-packard در سال 1984 برای پرینتر های جوهرافشان ساخته شد و بعدها در پرینترهای لیزری نیز از آن استفاده شد که تا این زمان شاهد به وجود آمدن شش pcl می‌باشیم. حالا پرینتر ما اطلاعات را به صورت زبان خود دریافت کرده است اطلاعات به لیزر دستگاه فرستاده می‌شود و در این زمان سه قطعه در درون کارتریج همزمان به نام‌های فوم رولر،درام،مگنت در حال چرخیدن است.
در درام با سطح سیلیکونی که دارد توسط کانکتوری که در آن تعبیه شده است جریانی در آن به وجود می‌آید و سطح آن توسط جریان القایی و یا الکتریکی تماماً توسط بارهای مثبت پوشانده می‌‌شود و لیزر با تابش بر روی سطح یک آینه طلاعات را به صورت بارهای منفی بر روی درام ایجاد می‌کند یعنی اینکه تمام بارهای مثبت که قرار است طرح بر روی آن ایجاد شود به بارهای منفی تبدیل می‌شوند و اینجاست که معجزه علم اتفاق می‌افتد از آنجایی که تونر دارای بار مثبت می‌باشد در قسمت‌هایی که چاپ صورت نمی‌گیرد توسط بارهای مثبت درام دفع و قسمت‌هایی که در آنها قرار است چاپ ایجاد شود توسط بارهای منفی جذب می‌شود یعنی قسمت‌های سفید، بارهای مثبت دارند و قسمت‌هایی که طرح را ایجاد می‌کنند دارای بار منفی می‌باشند.

درام

در این مرحله و به طور همزمان دکتر بلید که تیغه نازک است ظریف‌ و باریک‌تر به شکل بلید که وظیفه آن یکدست کردن تونر بر روی مگنت می‌باشد تونر را بر روی مگنت صاف می‌کند. این یک دست شدن تونر باعث می‌شود تا چاپی یک دست و خوش فرم بر روی کاغذ ایجاد شود.

دکتر بلید

حالا وظیفه مگنت است تونر را از درون تانک تونر به وسیله آهنربایی که در مغز آن وجود دارد بیرون کشیده و بر روی درام بپاشد و همونجوری که در بالا اشاره کردیم تونر دارای بار مثبت می‌باشد و قسمت‌های قابل چاپ بر روی درام دارای بار منفی و باقی قسمت‌های درام که صفحه سفید کاغذ را تشکیل می‌دهند دارای بار الکتریکی مثبت می‌باشند.

مگنت

در این مرحله پیکاپ یا کاغذکش که از پلاستیک تقریباً خشک تشکیل شده با چسبندگی که دارد کاغذ را از درون کاست و یا مخزن کاغذ کشیده و به زیر کارتریج هدایت می‌کند.

پیکاپ یا کاغذ کش

دراین مرحله کارتریج یا مخزن تونر که ترکیبی از بلید،فوم رول،درام،بلید،دکتر بلید و …می‌باشد کاغذ سفید را که توسط ترانسفر هدایت می‌شود در قسمت زیرین خود دارد.

کارتریج

ترانسفر که وظیفه آن هدایت و القای بار الکتریکی مثبت به کاغذ هست کاغذ را ه زیر درام هدایت می‌کند و تونر که بر روی درام قرار دارد و دارای بار مثبت می‌باشد حالا توسط کاغذ که دارای بار منفی است جذب شده شکل و طرح ما بر روی کاغذ ایجاد می‌شود.
ولی هنوز هم ما بر روی کاغذ شکلی داریم ولی غیر قابل استفاده زیرا تونرکه مخلوطی از اکسید آهن کربن و پلاستیک می‌باشد قبل از رسیدن به هیتر و یا فیوزینگ به صورت ناپخته از روی کاغذ با کشیدن دست پاک می‌شود.
در این مرحله مقداری تونر ضایعاتی و یا تونر سوخته هنوز بر روی درام باقی مانده است و برای چاپ بعدی ما را دچار مشکل می‌کند که فوم رولر و یا غلطک شارژ اولیه(primary charge roller)pcr وارد عمل می‌شود. فوم رولر که از یک مغزی فلزی ویک پلاستیک رسانا تشکیل شده است وظیفه آن این است که این تونر مازاد را از روی درام پاک کند.

فوم رولر

و باقی کار توسط قطعه‌ای به نام بلید که شبیه تیغه برف پاککن می‌باشد با تیغه پلاستیکی و بدنه فلزی متصل تونر اضافی را از روی درام پاک می‌کند و به تانک تخلیه تونر سوخته منتقل می‌کند.

بلید

تانک تخلیه تونر مخزنی است در زیر درام، بلید و فوم رولر که تونر زیادی و سوخته را بلید و فوم رول به داخل آن هدایت می‌کند و بعد از هر بار شارژ شدن کارتریج این تانک باید تخلیه بشود زیرا بعد از پر شدن آن تونرسوخته سرریز شده بر روی درام می‌آید و دیگر فوم رول و بلید توانایی پاک کردن آن را ندارد همیشه تونر سوخته بر روی درام می‌ماند و بر روی چاپ می‌آید.

مخزن تخلیه تونر سوخته یا تانک تخلیه

یکی از دلایل دیگر که درام کثیف می‌ماند خراب شدن و یا دندانه دندانه شدن فوم رولر می‌باشد که چون قسمت‌های دندانه شده نمی‌تواند تونر را از روی درام پاک کند مرتباً یک طرح تکراری بر روی چاپ ایجاد می‌شود.
در این مرحله که یک دور درام چرخیده وتونر را دریافت کرده و بر روی کاغذ ایجاد کرده ما یک طرح ناپخته داریم و حالا نوبت فیوزینگ یا هیتر دستگاه می‌باشد تا تونر را توسط حرارتی که در فیوزینگ وجود دارد پخته و چاپ را بر روی آن تثبیت کند.
فیوزینگ یا هیتر که شامل پرس رول مقاوم در برابر حرارت می‌باشد و با فنرهای قوی که دارد همزمان با حرارت و فشار باعث پخته شدن پرینت بر روی کاغذ می‌شود.
و در مرحله آخر قطعه‌ای به نام چیپست که بر روی کارتریج تعبیه شده است و وظیفه آن شمار کردن تعداد پرینت زده شده و زیر نظر قرار دادن مقدار تونر در درون کاست کارتریج را دارد. و به این صورت عمل می‌کنند که زمانی که شما دستور پرینت می‌دهید تا زمانی که پرینت از از پرینتر خارج شود یک قلاب الا کلنگی در خروجی پرینتر وجود دارد و زمانی که کاغذ خارج می‌شود این قلاب بالا رفته و به پایین می‌آید و توسط سنسوری که حرکت قلاب را در نظر دارد یک پیغام به چیپست فرستاده می‌شود و یک عدد از چیپست کم می‌شود و یک عدد به کنتور دستگاه اضافه می‌شود یعنی پرینتر یک چاپ موفق داشته است.

چیپست

در پرینتر های رنگی نیز تمام مراحل به همین صورت است ولی این مراحل برای ۴کارتریج (C.M.Y.k)یعنی مشکی ،صورتی ،فیروزه ای و سرخابی اتفاق میافتد البته با سه رنگ دیگر میشود رنگ مشکی را تولید کرد و پرینترهای رنگی با سه کارتریج کار کنند ولی رنگ مشکی تولید شده توسط سه رنگ شبیه قهوه ای می‌باشد به همین دلیل تولید کنندگان پرینتر از رنگ مشکی مجزا برای سیر شدن رنگ مشکی در پرینترها رنگی استفاده می کنند.
و در پایان ،این کل پروسه چاپ در یک پرینتر لیزری می‌باشد.

برای سفارش هر گونه پرینتر نو واستوک میتوانید به سایت www.copykaj.com مراجعه فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *